شیربرقی چیست؟

شیربرقی چیست ؟

شیربرقی در هر جایی که جریان سیال باید به طور خودکار کنترل شود استفاده می شود. آنها به میزان فزاینده ای در انواع مختلف کارخانه ها و تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرند. تنوع طرح‌های مختلف  باعث می‌شود یک شیر انتخاب شود که به طور خاص با برنامه مورد نظر مطابقت داشته باشد.

شیرهای برقی واحدهای کنترلی هستند که در صورت قطع یا قطع شدن برق، یا خاموش می شوند یا جریان سیال را امکان پذیر می کنند. محرک به شکل یک آهنربای الکتریکی است. هنگامی که انرژی می گیرد، یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود که یک پیستون یا آرمیچر چرخشی را در برابر عمل فنر می کشد. در صورت قطع انرژی، پیستون یا آرمیچر محوری با عمل فنر به موقعیت اولیه خود باز می گردد.

همانطور که گفته شد، نحوه عملکرد شیر برقی از طریق کنترل جریان سیال به دو حالت کاملاً باز و کاملاً بسته صورت می گیرد.

 

قطعات داخلی شیرهای برقی

شیرهای برقی ساختار مهندسی ساده ای دارند:

بدنه شیر : معمولا از فولاد ضد زنگ ساخته می شود.

محل ورود و خروج سیال

سیم پیچ : در ساخت سیم پیچ ها از سیم های مسی با روکش لاک استفاده می شود که به عنوان عایق عمل کرده ، همچنین سیم را از رطوبت، سیال و خوردگی و…. محافظت می کند.

قاب اصلی سیم پیچ : این قاب بخش اصلی سلونوئی است و آن را با نام سلونوئید می شناسند. از جنس ورقه های فولاد ساخته شده

محل اتصال سیم

سوزنی و فنر : میله سوزنی و فنر در مرکز سلونوئید قرار گرفته که کار قطع و وصل جریان را انجام می دهند.

حفاظت و نگهداری

در شیرهای الکتریکی به خاطر عبور جریان الکتریسیته از داخل سیم پیچ، حفاظت خیلی مهم است. هر گونه آسیب به شیر برقی  میتواند باعث خسارتهای زیادی در خط تولید شود.

نخست اینکه در ساخت این شیرها باید از فولاد گالوانیزه استفاده کرد. طوری که در برابر خوردگی بر اثر عبور سیالات و عوامل محیطی مقاوم باشد. نکتۀ دوم، سیم پیچ شیر است. جنس سیم ها معمولاً از فلز مس انتخاب می شود. مس رسانایی خوبی دارد و به راحتی در دسترس است. امّا عبور سیال های خورنده، مثل انواع روغن های صنعتی یا انواع اسیدها، می تواند برای سیم های روکش دار هم مشکل ایجاد کند. به همین خاطر در بین خطوط لایه لایه شدۀ سیم پیچ از کاغذهای روغنی و عایق بهره برده می شود. به علاوه که جنس روکش سیم ها نیز از لاک بوده و در برابر خوردگی و رطوبت مقاوم است.

  • شیربرقی جریان مستقیم

در شیر برقی جریان مستقیم، کویل مغناطیسی شیر را در جهت مستقیم باز می کند و در این مدل از شیر برقی باز و بسته شدن شیر توسط تحریک یا برق دار شدن بوبین صورت می گیرد.

شیر برقی جریان مستقیم در حالت عادی یا باز هستند و یا بسته. لذا اگر باز باشند، بسته شده و در صورت بسته بودن باز می شوند.

این مدل از شیر برقی به مقدار زیادی نیرو برای باز شدن نیاز دارد، اما با این حال می تواند با وجود جریان ضعیف همچنان باز باقی بماند. بنابراین برای ادامه عملکرد خود به انرژی الکتریکی زیادی نیاز ندارد.

  • شیربرقی پایلوت یا غیر مستقیم

شیر برقی پایلوت توسط فشار وارده بر شیر باز و بسته می شود، و برای مصارف سنگین که شدت جریان سیال بیشتر است، از این مدل شیر برقی استفاده می شود.

هر چند که شیر برقی پایلوت به انرژی الکتریکی کمتری برای عمل نیاز دارد، اما آن ها به نیروی بیشتری برای باز نگه داشته شدن نیاز دارند و سرعت عمل این مدل شیر برقی از مدل جریان مستقیم کندتر است.

  • شیربرقی 2 راهه

در شیر برقی دو راهه هر دو طرف شیر برای عبور یا قطع عبور جریان سیال مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند در هر دو حالت باز و بسته کار کنند.

وقتی شیر در حالت باز قرار دارد، شیر همچنان به حالت باز خود باقی می ماند، تا زمانی که نوعی جریان به شیر اضافه شود که باعث بسته شدن آن شود.

اما استفاده از شیر برقی دو راهه در حالت بسته بیشتر رایج است، که در این مدل شیر تا زمانی که نیروی الکتریکی به آن وارد نشود و آن را باز نکند، همچنان به حالت بسته بودن ادامه می دهد.

  • شیربرقی 3 راهه

شیر برقی سه راه دارای سه عدد پورت می باشد. از این مدل شیر برقی در تجهیزاتی استفاده می شود که جریان برق کامل و متناوب برای عمل کردن شیر مورد نیاز باشد. از این مدل شیر برقی در دستگاه های قهوه ساز و یا ماشین لباسشویی استفاده می شود.

  • شیربرقی 4 راهه

شیر برقی چهار راهه می تواند تعداد چهار عدد یا بیشتر پورت اتصال دهنده داشته باشد. از این نوع شیر برقی به همراه اکچیوتر استفاده می شود.

شیرهای برقی چهار راهه در چند حالت نرمال بسته، نرمال باز و یا به صورت ترکیبی از این دو حالت هستند.

شیر برقی پنوماتیک چیست

شیربرقی ها به دو دسته شیربرقی هیدرولیکی  یعنی مخصوص سیالات مایع و شیربرقی پنوماتیکی تقسیم می شود.

شیر پنوماتیکی قطعه ای است که برای کنترل ، قطع و وصل فشار و میزان جریان هوایئ عبوری در یک سیستم پنوماتیکی به کار میرود.

نیروی وارده برای باز و بسته شدن شیر پنوماتیک از طریق دستی، الکتریکی و یا پنوماتیکی تامین می شود. لذا شیرهای پنوماتیک الکتریکی در واقع نوعی شیر برقی هستند که از طریق انرژی الکتریکی ایجاد شده در هسته بوبین عمل می کنند.

نحوه عملکرد شیر برقی پنوماتیک همانند شیر برقی معمولی است، به این صورت که بوبین داخل شیر قابل تحریک با ولتاژهای متفاوت بوده و با کمک همین مقدار انرژی الکتریکی شیر باز و بسته می شود.

شیر برقی نامور چیست

شیر برقی نامور می تواند به صورت مستقیم و بدون هیچ گونه اتصال اضافی به یک اکچیوتر پنوماتیک متصل شده و همانند یک شیر برقی یا سلونوئیدی برای هدایت هوای فشرده عمل کند.

نحوه عملکرد شیر برقی نامور به این صورت است که وقتی توسط کویل بوبین دارای انرژی الکتریکی شود، میدان مغناطیسی تولید کرده و همین میدان سبب حرکت پیستون درون شیر نامور می شود.

در این مرحله هوا می تواند وارد نشیمن گاه پایلوت شده و از این طریق پیستون را به سمت جلو حرکت دهد، وقتی پیستون حرکت کند، مسیر ورود و خروج هوا به اکچیوتر پنوماتیک فراهم می شود.

یکی از پرکاربردترین محل ها برای استفاده از شیر برقی نامور در صنایع اتوماسیون صنعتی است.

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *